Jednali jsme o financování soukromých škol

Normativy soukormých škol pro školní rok 2023, navýšené oproti těm loňským jen o 2 %, zatímco inflace se vyšplhala 15 %, vyvolaly bouřlivou diskuzi a obavy zejména malých škol. Požádali jsme proto zástupce ekonomického oddělení MŠMT, vrchní ředitelku Mgr. Pavlu Katzovou a ředitele odboru Ing. Pavla Křečka o setkání, které proběhlo 20. března 2023.

Za soukromé školy se ho zúčastnili zástupci Asociace malých inovativních škol, z.s., Stálé konference ve vzdělávání, z. s., Asociace mateřských škol a Asociace waldorských škol. Kromě výše a ročního zpoždění ve v jejich vúpočtu bylo dalším tématem financování podpůrných opatření, protože děti v soukromých a církevních školách nedostávají to, co by dle školského zákona měly.

Ačkoli bylo jednání z obou stran vstřícné a otevřené, výhled na změnu ve stanovování normativů nepřineslo. Důvodem je údajná obtížnost výpočet pro soukromé školy změnit. Příznivým výsledkem jednání bylo vytvoření stálé pracovní skupiny zabývající se soukromými školami, jejímiž členy jsou zástupci výše uvedených organizací, a příslib MŠMT, že se tato skupina bude podílet na připomínkování převodového můstku parametrizace asistentů v soukromých školách.

Tématu finanční podpory talentovaných dětí a dětí s SVP se nadále věnujeme. Plánovaným cílem je změna zákona 306/1999 Sb. tak, aby i děti v soukromých a církevních školách finanční podporu dostávaly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *